Maius Central: Josep Lluís Berral García a.k.a. "El Pitiflí", 2018.
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 3.0 License.

May 7, 2012

Un dia a Nova Iork (Part 1)

Categoria: Viatge 2012 als USA — Autor: El Pitiflí @ 8:52 am

Un recull de fotos i coses durant un dia de visita a la ciutat dels gratacels.

Viatge en Tren

Agafo el tren a l’estació de Nou Brunswick per arribar a Pennsilvania Station a Nova Iork. El viatge dura 50 minuts i aprofito per fer fotos. L’entrada per tren a la ciutat és tal com un s’imaginaria després de llegir la novela d’Ayn Rand “La rebel·lió d’Atlas”, que succeeix en una empresa ferroviària amb estació central a NY (de fet, podria equiparar-se amb la real NJ-Transit amb estació central Penn Station).

La Ciutat de Nova Iork [Part 1]

Per fi, una ciutat amb gent caminant pels carrers, on hi ha botigues a tot arreu, on es pot anar d’una punta a l’altra a peu veient tot el paisatge urbà. A diferència de la resta de ciutats i pobles de la zona, que son un parell de carrers comercials de baixa estofa (downtown) i la resta barris residencials amb un “centre comercial” per anar en cotxe, la ciutat de Nova Iork és més europea i la gent fa vida dins. Tots els cotxes que veig pels carrers de la illa de Manhattan son taxis, així que suposo que aquí ningú va en cotxe particular. Hi ha metro per anar a tot arreu, i al ser la ciutat plana no costa gaire anar d’una punta a l’altra caminant.

Empire State Building

“Welcome to Rapture!”. La majoria d’edificis emblemàtics de Manhattan daten dels anys 30-40-50, i tots son d’estil Art Decó, completament guarnits de motius socio-polítics enaltint el liberalisme, l’objectivisme, el laissez-faire i el “self-made man”. És totalment l’exemple idèntic però de signe contrari als edificis estalinistes amb motius socialistes que es poden trobar al centre de Moscou. Però en comptes de l’estat aquí son els grans empresaris de l’època que erigeixen grans gratacels per a les seves empreses, pagats pel seu “propi suor i esforç”. A les parets es troben plaques i inscripcions explicant la filosofia de cada empresari i la seva visió del nou ordre on declaren que “mai permetran que ningú visqui a expenses seves, així com mai viuran a expenses de ningú altre”.  En el pròxim post ja mostraré la foto a placa de Rockefeller, on aquest detalla els seus “10 manaments del liberalisme”. Veient l’Empire States Building així com els edificis que el rodegen, està clar d’on estan copiats inspirats tots els escenaris del videojoc “Bioshock”.

Observation Deck

Per 23 dollars es pot pujar dalt de l’Empire States Building, i si no es vol fer dos cops cua és possible de fer els darrers 6 pisos a peu, per l’escala de servei. Des de l’observatori es pot veure l’illa de Manhattan, els barris de Queens, Hoboken, Nova Jersey i Long Island. Com que el dia no és del tot clar, la visibilitat no és tanta com per veure Harlem i el Bronx amb claretat.

Nota: observant l’antena de dalt l’edifici no he vist les planxes de material dàlek.

• • •

1 Comentari »

  1. Molt xulo 🙂

    Comentari by DZPM — May 7, 2012 @ 4:53 pm

Comentaris RSSTrackBack URI

Posa un comentari

Powered by: WordPress Sharepoint-Like Theme: ADMIN-BG